Vietnam, pasărea Pheonix a lumii asiatice

Vietnam, pasărea Pheonix a lumii asiatice

Vietnam este una dintre destinațiile pe care le găsești în ghidurile de călătorie la categoria ”de neratat”. Am fost de curând acolo și n-am regretat nicio secundă decizia luată :) .

De ce am ales să merg în Vietnam?

Deși, ești la sute de mii de km depărtare de România, locurile pe care ajungi să le cunoști acolo, sunt dintr-o asemenea substanță, încât nu te îndepărtează, ci te apropie de originile tale. Este ca un paradis de unde mai lipsește doar cuplul adamic.

În pădurile din Vietnam te vei întâlni cu câteva specii de primate fascinante, iar dacă vei călători alături de jumătatea ta, vei avea imaginea întregită a paradisiacului pe pământ. Mere nu găsești acolo, dar vei da peste grandoarea bambusului la care o să privești lung până sus, în adâncul cerului.

Printre bambușii din Vietnam

Trei sferturi din relieful țării este cu munți și dealuri simetric stratificate de fermieri, pentru culturi de cafea și orez. În partea de vest și centrală, țara este toată o pădure, un coronament din bambus. Cum este cactusul pentru deșert, așa este bambusul pentru Vietnam. Este considerată una dintre cele mai frumoase specii arborescente și un miracol al naturii care are puterea de a crește din nimic. Este că o pasăre Pheonix a Asiei, pentru că, s-a înălțat, la propriu, din cenușa războiului vietnamez în urma căruia s-au distrus ecosisteme întregi. Inevitabil o să simți prezența gibonilor, o specie de primate foarte dinamice și jucăușe. Sunetele lor înalte și amețitoare lansează un concert de muzică psihedelică. Nu ar strica să ai la tine un recorder dacă ești imitatorul  sunetelor din natură.

Noaptea, în  ținuturile sălbatice ale Vietnamului, este foarte probabil să te întâlnesti și cu lorișii. Sunt sigurele animalele care sunt capabile să mănânce cu  capul în jos. Să nu le confunzi cu vreo specie mai rară de maimuțe :) .

Din sălbăticie în mijlocul agitației citadine

Dacă îți dorești o experiență  crepusculară de neuitat trebuie  să ajungi în sudul țării. O plimbare  pe cursul râului sclipitor Mekong este o aventură aproape revelatoare, mai ales seară, în peisajul stacojiu al naturii. Dimineața este o adevărată reverie întreținută de parfumul puternic al cafelei vietnameze recunoscut în toată lumea.  Iar dacă nu știai, Vietnam este unul dintre cei mai mari producători de cafea din lume la ora actuală și are tot meritul și recunoașterea turiștilor, mai ales a mea :) .

Dar pentru că experiențele sălbatice au mai mult farmec  atunci când sunt mixate cu alte activități la antipod, nu rata agitația orașului Ha Noi tradus mot a mot orașul  de pe ape.  Iar dacă vrei să trăiești sau să retrăiești experiența  anilor ’60, o plimbare cu mijloace tradiționale, pe care le vedeai doar în  reviste old school, le experimentezi acum la prima mâna: Tuk-Tuk-ul și bicicleta tradițională  vor fi distracția ta numărul 1!

Cu poftă, din gastronomie

Pun preț pe vorba celebra că esențele tari se păstrează în sticluțe mici. Așa este bucătăria vietnameză pentru mine. Adevăratele restaurante pe care le căutam aproape hipnotizat după o plimbare prin agitația Hanoiului sunt de fapt niște pâlcuri din mătase. Ce te va lua prin surpindere, de fapt,  este butaforia gastronomică, mirosul și diversele specialități din orez. Bucătăria vietnameză este foarte apreciată de medicii din toată lumea pentru că are la bază multe verdețuri, iar una din tehnicile vietnameze de gătire folosește apă și supă, în loc de ulei. Unul dintre cele mai sănătoase, dar și gustoase feluri de mâncare este supa ”pho bo”, aromată cu condimente.

Sesiune de pescuit și ceva inedit

Spre finalul excursiei îți sugerez să te reîntorci în tinuturile sălbatice ale Vietnamului pentru a reflecta în liniște la vacanța care tocmai se încheie. Și aventura nu se sfârșește atât de repede dacă vei merge în Hang To, în  peșterea întunecată. Cred că i se spune așa datorită stalactitelor care creează efectul unei arhitecturi gotice, a unei catedrale medievale. Și Evul Mediu era întunecat, nu? Înălțimea peșterii și răcoarea spațiului oferă o ambianța medievală.  De asemenea, în zonă pot fi surprinși langurii și maimuțele Duk.

Înainte să pleci din  Vietnam spre țările vecine, Laos și Cambodgia, nu trebuie să ratezi sesiunea de pescuit din  Golful Ha Long inclus în Patrimonul UNESCO. I se mai spune și Golful Dragonului Zburător, datorită celor 3,000 de insulițe  care ies din golf asemenea unor dinți de dragon. Dar, mai multe despre asta într-un viitor articol!

Până te hotărăști tu când anume este mai bine să îți planifici vacanța în Vietnam, te lăsăm cu o recenzie video făcută de Christine Kobzeff ;) . 

 

 

Concediu plăcut!

 

1 Comments
Next Post
Curcubeu pe cerul gurii